Vánoční klasika ve zdravějším kabátku

cukrovi_perex_1.JPG Už jste začali péct na Vánoce? Co letos zkusit klasické recepty ve zdravějším vydání. Přinášíme vám vyzkoušené a osvědčené recepty.   

Špaldové perníčky (jsou měkké a dobré ihned)

400 g špaldové mouky

120 g moučkového cukru

160 g medu

60 g másla

2 vejce

½ lžičky sody

2 lžičky perníkového koření

 

Vanilkové rohlíčky 

300 g špaldové mouky

100 g moučkového cukru

210 g mletých oříšků (vlašských, lískových nebo mandle)

210 g másla

vanilkový cukr na obalení

 

Linecké cukroví

500 g pšeničné celozrnné mouky

170 g moučkového cukru

300 g másla 

2 ks žloutků

 

Čím více surovin použije v biokvalitě, tím lépe!

Místo másla můžete použít některý z kvalitních rostlinných margarínů

 

Postup: 

Máslo necháme změknout. Prosejeme mouku a cukr a s ostatními suroviny přidáme na vál a vypracujeme v hladké těsto. 

Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme v lednici aspoň půl hodiny odpočinout.

Těsto můžeme připravit i pomocí domácí pekárny v programu Těsto. V tom případě vypneme program před začátkem kynutí. 

Vykrájené perníčky a linecké a vytvarované rohlíčky klademe na plech vyloženým pečícím papírem a pečeme na 180 stupňů C do růžova. 

Linecké slepujeme marmeládou, perníčky můžeme odobit cukrovou polevou a vanilkové rohlíčky obalíme ihned po upečení ve vanilkovém cukru. 

 

Máte i vy tipy na zdravější cukroví? Podělte se s námi!

Zuzana Čítková  (zuzana.citkova@greenmarketing_cz

 

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Dáváte přednost nákupu biopotravin ve specializovaných prodejnách nebo v supermarketu?
V bioprodejně 21%
V prodejně zdravé výživy 23%
V super nebo hypermarketu 5%
Biopotraviny nekupuji 49%

 Kalendář akcí

lft 2017 rgt
lft prosinec rgt
Po Út St Čt So Ne
48         1 2 3
49 4 5 6 7 8 9 10
50 11 12 13 14 15 16 17
51 18 19 20 21 22 23 24
52 25 26 27 28 29 30 31
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,
Karolina: Skvělý nápad, jak zabránit klíčení a to bez použití chemie!...
Ekologická revoluce ve skladování brambor,
Vlastimil: Chci objednat husu asi 4-5 kg na Svatého Martina. Jak ji mohu objednat?...
Je libo domácí svatomartinskou husu nebo kachnu?,
Roman: druhým rokem dělám právě prevenci ohledně varroa. A to tím že vždy...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Monika: Dobrý den,krásně jste to shrnul,sepsal.Ani nevím kdy jsem prvně vyprala...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
David: Dobrý den přátelé, chtěl bych poprosit VÁS Odpovědět na několik...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
marie: Mám k tomuto dotaz:jsem na biofarmě v horách,v zimě krmeny krávy pouze...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
jana: Pokud tam není napsáno co ta značka znamená, dá se to dohledat na webu....
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,