V restauraci La Bouchée ochutnáte nejzajímavější vína Slovenska

lahve11.jpg V brněnské restauraci La Bouchée ochutnáte nejzajímavější vína Slovenska a s nimi "Távirdáš" mártó, kurčapaprikáš či Kalkíš  

Jedinečný večer se skvostnými, věrohodnými a momentálně asi nejzajímavějšími víny ze Slovenska z vinařství Strekov 1075 Zsolta Sütő a Tibora Melecskyho, která doprovodí autentické místní speciality jako "Távirdáš" mártó, kurčapaprikáš či Kalkíš, připravené z originálních surovin, dovezených majiteli vinařství, společnou rukou šéfkuchaře Michala Hájka a strekovské gazdiny Katky.

Večer je součástí cyklu, ve kterém La Bouchée představuje víno v kontextu regionu, v němž bylo vyrobeno, a jeho historické tradice za osobní účasti samotných vinařů.

MENU & VÍNO ZE STREKOVA

25.2.2011 v La Bouchée

  • Domáci kravský syr & Rizling vlašský 2007 sur lie classic
  • Hurka s domácim chlebom a domácou kyslou kapustou & Chardonnay 2008 classic
  • Kurací paprikáš s nokedlim & Frankovka modrá 2009 corpus
  • „Távirdáš“ mártó s pečeným údeným kolienkom z mangalice & Corpus červený 2009
  • Sladký Kalkíš & Rizling vlašský 2008 corpus

Cena večera: 899 Kč

STREKOV 1075

Není na Slovensku (ani na Moravě) mnoho takových nádherně plných, marcipánových frankovek či veltlínů, jaké dělají ve vinařství Strekov 1075. Stručně řečeno: jsou to jedinečná, osobitá, přírodní vína, která se pomalu stávají předmětem určitého „vinného kultu“.  A co je hlavní - všechna strekovská vína vlévají do žil nesmírně cennou energii, která pramení nejenom ze zdejších vinic a révy, ale rovněž z duší Zsolta Sütő a Tibora Melecskyho, kteří svá vína připravují s náruživostí, zápalem a nevídanou láskou. Ve Strekově jednoduše cítíte, že zde srdce bijí pro víno.

Strekovští vždy zdůrazňují, že připravují tradicionální vína, která mají odrážet lokální podmínky a vinařské zvyklosti (vzhledem k poloze téhle vinařské oblasti pár kilometrů nad Dunajem blízko hranic s Maďarskem). Na rozdíl od drtivé většiny současných vinařů nesypou do moštů fabrické kvasinky, enzymy, taniny a ostatní „zlepšující“ látky. Mají rádi termín terroir, kterým se dnes ohání mnozí, ale v případě Strekova je jistě na místě:

 „Zpočátku jsme přeceňovali svoji důležitost v procesu přípravy vína a chtěli jsme ukázat světu, jak dobré víno dokážeme ze strekovských hroznů udělat. Chtěli jsme soutěžit a být lepší. Až později jsme si uvědomili, že neexistuje pojem nejlepší víno stejně tak, jako neexistuje nejlepší člověk. Existují jen osobnosti, které jsou jedinečné svými tělesnými i charakterovými rysy. U člověka je nejpodstatnější prostředí, z něhož vzešel, jaké tělesné a duševní bohatství dokázal během svého vývoje nashromáždit a jakým způsobem umí tyto hodnoty v co nejčistší podobě ukázat a zužitkovat pro blaho ostatních lidí. Poslání vína a člověka je podobné. I víno má v co nejčistší formě hovořit o jedinečnosti vinohradnické polohy, z níž pochází. Když toho je schopno, dosáhlo té nejvyšší kvality, jaké je jen schopno dosáhnout.“
Krédo vinařství Strekov 1075

MENU

Menu bude připraveno z originálních surovin jako je ručně dělaný sýr, domácí chleba pečený po generace stejně – poctivý 3 kilový bochník, farmářské kuře, kolínko z mangalice (uherská mangalica je historické plemeno prasat takzvané kadeřavých, chovaných převážně pastevním způsobem v Podunajské nížině karpatského Euroregionu. Je to rarita - maso z ní je zdravé, stejně i tuk) nebo naklíčená pšenice, kterou dokáže připravit a zpracovat jen opravdu zkušená hospodyně.

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft říjen rgt
Po Út St Čt So Ne
40   1 2 3 4 5 6
41 7 8 9 10 11 12 13
42 14 15 16 17 18 19 20
43 21 22 23 24 25 26 27
44 28 29 30 31      
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,