Svíčková opékaná se zelím

Svickova_se_zelim_Bio_info1.jpg  

Na recept budete potřebovat:

  • 1/2 hlávky špičatého nebo
  • bílého zelí
  • 1 šalotka
  • 90 ml olivového oleje
  • na smažení
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 8 plátků hovězí svíčkové,
  • každý plátek 80 g
  • 4 větvičky tymiánu
  • mořská sůl
  • 100 ml telecího vývaru
  • (fond de veau, viz str. 68)
  • 1 ČL studeného másla

Postup:

Zelí omyjte, rozdělte na čtvrtky, zbavte košťálu a nakrájejte na 1 cm široké proužky. Šalotky oloupejte a nakrájejte

na jemné proužky. Na pánvi rozehřejte 50 ml olivového oleje, krátce opečte zelí a šalotku a na slabém plameni nechte zezlátnout.

Poté zelí vyjměte z pánve, nechte okapat na sítu, lehce osolte, opepřete a až do podávání udržujte teplé. Pánev, v níž jste smažili zelí, vytřete papírovou utěrkou a rozehřejte v ní 4 PL olivového oleje. Maso s větvičkami tymiánu vložte do pánve a z obou stran krátce opékejte, aby zůstalo uvnitř růžové. Maso vyjměte z pánve, rozdělte na předehřáté talíře a posypte mořskou solí.

Výpek podlijte telecím vývarem, vše krátce povařte a vmíchejte studené máslo. Omáčku přelijte přes zelí a maso, ozdobte větvičkami tymiánu a podávejte.

Tip: Úplně na konec můžete omáčku ještě ochutit troškou portského vína, je to lahodné! Jiná varianta: místo svíčkové můžete použít taky vařené maso ze včerejška. Nakrájejte je na 1 1/2 cm tlusté plátky, osolte opepřete a obalte v mouce. Přebytečnou mouku z masa setřeste a plátky smažte do zlatova v horkém oleji s tymiánem. Poté pokračujte jako v receptu výše.

Ukázka receptů z knihy Biokuchařka, Grada Publishing

Svickova_se_zelim_Bio_info.jpg

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2020 rgt
lft prosinec rgt
Po Út St Čt So Ne
49   1 2 3 4 5 6
50 7 8 9 10 11 12 13
51 14 15 16 17 18 19 20
52 21 22 23 24 25 26 27
53 28 29 30 31      
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

františek: jen jsem se nikde nedočetl jak chtějí výpadek vajec z klecového chovu...
Klecovým chovům odzvonilo,
Hynek: Jako zákazníkovi Vodafonu se mi to líbí, že se snaží jít energii...
Vodafone se připojil k Evropskému týdnu udržitelného rozvoje,
Tom Václavík: Dobrý den, Patricie, články zveřejňuji, jakmile je dostanu.
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
patricie: tradiční bolístka tohoto webu, patnáctého se dozvídáme, co bude...
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
Tom Václavík: Dobrý den, koupíte zde: https://www.organictime.cz/
Novinka - Opalovací péče lavera,
petr: farmáři se vracejí na trh,jen Zlín zatím nic. údajně musí proběhnout...
Farmáři se vracejí na trhy,
Petr Haimann: Jetli je to všechno tak, jak je napsáno, tak je to bezvadné. Mám totiž...
Novinka - Opalovací péče lavera,
Jiri: Souhlasím, že monokultury by měly být věc minulostí. Na druhou stranu...
Co mají pořád všichni s tou pšenicí?,