Šest rad, jak vybírat ovoce a zeleninu v obchodě

sklizeno_logo_nove_1.png Hnědé flíčky na banánech, tvrdá rajčata – brát nebo nebrat? Na to se Sklizeno zeptalo svého partnera, odborníků na ovoce a zeleninu z Freshbedynky.cz. Společně dali dohromady tipy na to, jak si vybrat v obchodě zeleninu, abyste doma nebyli zklamaní.  

Plánujte a nakupujte s mírou

Dle Organizace pro výživu a zemědělství se až třetina celosvětově vyprodukovaného jídla vyhodí. Pro lepší představu, v Evropě připadá na jednoho člověka 96 až 115 kg vyhozeného jídla za rok. Nemalou měrou se na tomto odpadu podílejí domácnosti, nejvíce jednočlenné.  Plýtvání může omezit každý – už při nákupu. První rada pro nákup čerstvých potravin zní: plánujte, co budete vařit, a podle toho nakupte. Vyhnete se tak zbytečnému přihazování potravin, se kterými si nebudete vědět rady, a nakonec se vám zkazí. A jak všichni víme, nikdy nenakupujte, když máte zrovna hlad.

„Třeba citrony, jablka nebo brambory vám ve spíži vydrží několik dní až týdnů. V ledničce se jejich trvanlivost sice prodlouží, ovšem na úkor kvality,” vysvětluje Josef Pizúr, provozní ředitel Freshbedynky.cz a doplňuje: „Zhruba týden vydrží kořenová zelenina a banány s náznaky zelených stopek a špiček, ale u takových jahod nebo hroznového vína se jedná o pouhé 1-2 dny, obzvlášť když je kupujete na vrcholu zralosti. Bobulové ovoce je nejlepší spotřebovat co nejdříve po nákupu.”

Freshbedynky_ilu_mala.jpgDo zásoby kupte nedozrálé

Perfektně zralé lokální ovoce a zelenina, které koupíte v jejich sezóně, je a vždy bude chuťově nejlepší. Jenomže celosvětově oblíbené je také exotické ovoce, které se většinou přiváží nedozrálé, jinak to ve větších objemech ani nejde. Ovšem většina tohoto ovoce vám doma po pár dnech v pokojové teplotě “dojde”. Například dokonale žluté a tvrdé banány nemají zdaleka tak dobrou chuť a obsahují hodně škrobu, který není pro trávení ideální. Nechte je doma dozrát natolik, že se na slupce objeví hnědé tečky. Je to důkaz správné zralosti, kdy se škrob přeměnil na jednodušší cukry. Banán je sladší, chutnější a lépe stravitelný. A avokádo dozrává dokonce pouze až po utržení!

Částečně vám doma ale dozrají třeba i tvrdá rajčata, broskve, švestky či meruňky. Ale neplatí to pro všechny druhy ovoce a zeleniny – nečekejte třeba, že vám doma dozrají papriky, bobulové ovoce nebo lilek.

Sklizeno_ovozel_2_ilu_mala.jpgUnavené kousky vynechte

Pokud už jsou v obchodě salát nebo bylinky ovadlé a paprika vrásčitá, nechte je tam, i když je cena lákavá. Již obsahují méně živin a postavení do vody jim pomůže jen částečně. Počítejte, že je nejspíš už druhý den budete muset vyhodit celé (nebo je hodně přebírat). A pak ta cena za Kg použitelné části již tak lákavá není.

Nakupujte po hmatu i nosem

Zkontrolovat, že ovoce není nahnilé nebo plesnivé u stopky, jsme asi všichni zvyklí. Ale kontrolovat se hodí i jinak – hmatem a čichem. Tady je pár triků:

Pomeranče i ostatní citrusy poznáte podle váhy. Těžší = šťavnatější. Podezřele tvrdé a v poměru k velikosti lehké většinou již mají sušší dužinu.

Obecně by při jemném stisknutí mělo ovoce klást odpor. Ovšem pozor, kontrola stiskem musí být skutečně citlivá, abyste ovoce nepromáčkli a nezničili.

Zelenina typu cibule, brambory, česnek by naopak měla být na omak dokonale pevná a tvrdá.

Nebojte se k plodům přičichnout. Jejich typická vůně také vypovídá o zralosti a plné chuti. Nejvíce je to patrné například u medového melounu nebo rajčat.  

Balenému se spíš vyhýbejte

Obzvlášť pozorně kontrolujte ovoce a zeleninu, které jsou balené. Balení totiž zamezuje přístupu vzduchu a takové ovoce a zelenina se často zapařují, brzy měknou a vodnatí a zkrátka vydrží méně než ty nezabalené. Pokud to nemáte v oku, často v balení přehlédnete vadu jako plesnivý kousek, který pak “nakazí” okolí a ovoce je pak zralé leda na vyhození. Když už si balené ovoce, zeleninu nebo bylinky koupíte, doma je z obalu ihned vysvoboďte.

Na druhou stranu, u listových salátů a bylinek pomůže perforovaný obal déle udržet správnou vlhkost, u okurek zpomaluje “gumovatění”. Záleží také na vašem ekologickém přesvědčení ohledně obalů. Rozhodně doporučujeme na obale hledat datum balení.

Na velikosti záleží

Sahejte spíše po menších kusech, ukrývají totiž většinou koncentrovanější chuť než ty velké. To platí třeba o lilku, řepě, kedlubně či cuketě. Konzistence přerostlých kusů nebývá tak šťavnatá, ale spíše sušší a prorostlá vlákny u kedlubny nebo pěnová u cukety, kde by vám mohla vadit také semínka. Větší kusy také mívají tužší slupku.

A tip na závěr: Vyplatí se kupovat BIO?

BIO ovoce a zelenina se proti škůdcům neošetřují syntetickými pesticidy ani nejsou uměle hnojené. Neplatí všeobecný názor, že BIO ovoce a zelenina jsou malé a nehezké. Ovšem ekologičtí farmáři prodávají nejen výstavní kusy, ale také ty vzhledově méně atraktivní, kterým ale nechybí živiny ani chuť, čímž se opět dostáváme k menší míře plýtvání. „Jsou pěstované tradičními, přirozenými způsoby, a proto chutnají přesně tak, jak by měly. K tomu je jejich nesporná výhoda to, že je můžete spotřebovat opravdu celé, včetně slupek, které jsou u konvenční zeleniny jinak chemicky ošetřené a přímo nevhodné pro konzumaci. Díky tomu, že jsou pěstované šetrně k životnímu prostředí, podporujete nejen své zdraví, ale také zemědělce dbající o okolní přírodu. Svými postupy přispívají k diverzitě krajiny, rozmanitosti flóry i fauny, což se podle nás rozhodně vyplatí,” vysvětluje David Kukla, zakladatel Sklizeno, proč Sklizeno nabízí především BIO ovoce a zeleninu a proč se propojilo s největšími experty na BIO ovozel u nás z Freshbedynky.cz

Zdroj: tisková zpráva

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Které vlastní značky supermarketů pro biopotraviny znáte?
Naše Bio 21%
Natures's Promise Bio 13%
Tesco Organic 14%
K-BIO 3%
BIO style 3%
dm BIO 28%
Ener Bio 15%

 Kalendář akcí

lft 2018 rgt
lft červen rgt
Po Út St Čt So Ne
22         1 2 3
23 4 5 6 7 8 9 10
24 11 12 13 14 15 16 17
25 18 19 20 21 22 23 24
26 25 26 27 28 29 30  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Medical Hospital Supplies: Thankyou for sharing :)
Pharmacy Products,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,
Karolina: Skvělý nápad, jak zabránit klíčení a to bez použití chemie!...
Ekologická revoluce ve skladování brambor,
Vlastimil: Chci objednat husu asi 4-5 kg na Svatého Martina. Jak ji mohu objednat?...
Je libo domácí svatomartinskou husu nebo kachnu?,
Roman: druhým rokem dělám právě prevenci ohledně varroa. A to tím že vždy...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Monika: Dobrý den,krásně jste to shrnul,sepsal.Ani nevím kdy jsem prvně vyprala...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
David: Dobrý den přátelé, chtěl bych poprosit VÁS Odpovědět na několik...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
marie: Mám k tomuto dotaz:jsem na biofarmě v horách,v zimě krmeny krávy pouze...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,