Pyré od Ovocňáku: užitečná ingredience pro vaření a pečení bez cukru

Ovocnak_kapsicka_pyre__8__mala120.jpg Ovocné pyré neboli přesnídávka je oblíbenou dětskou svačinkou. Ale jeho využití je mnohem pestřejší. Pyré od Ovocňáku totiž využijete při vaření i pečení a na sladkých i slaných jídlech si pochutnají děti i dospělí. Recept na ovocný dort, který je dole, je jen jednou z ukázek, jak lze tohle tekuté ovoce v kuchyni využít.  

Ovocná pyré a vlastně všechny výrobky od Ovocňáku obsahují jen a jen česko-slovenské ovoce a žádná barviva, konzervanty, přidaný cukr nebo vodu. Takže vařit s nimi je jako vařit z tekutého ovoce, akorát s tou výhodou, že díky pasteraci ho v domácích zásobách můžete mít pořád. U pyré můžete vybírat z devíti druhů. Základem všech je vždy jablko, doplněné třeba rakytníkem, hruškou, černým rybízem nebo višní. Takže vždy najdete takové, které k vašemu receptu bude ladit.

Pyré v kuchyni může nahradit v některých receptech ovocné džemy a marmelády, na rozdíl od nich neobsahuje žádný přidaný cukr. Vynikne na kynutých ovocných knedlících i sladkých bramborových nocích. Můžete jej přidat také do žemlovky a rýžového nákypu. Ovocná chuť se navíc náramně přitahuje i se slaninou nebo s vepřovým kolenem, které si zapečené s hruškovým pyré uchová svou křehkost a přitom získá křupavost. Samostatnou variantou jsou pak sladké dezerty. Z pyré se dá zamrazit zmrzlina, skvěle chutná smíchané s tvarohem, například na palačinkách, v kombinaci s pudinkem vykouzlí ovocné poháry a osvědčí se i jako samostatná nátěrka, třeba na piškotovém koláči.   A co teprve ovocný dort! Na jeden takový najdete recept níže.

ovocnak_dortik_produkt2_mala.jpgRecept na ovocný dort z pyré Jablko, hruška, rakytník

autorkou receptu je Marketa v troubě - https://marketavtroube.cz/

Suroviny na skořápku:

  • 100 g lískových (nebo jiných oblíbených) oříšků
  • 100 g mouky (jakékoliv, hladké/ kokosové/mandlové/špaldové/pohankové pro verzi bez lepku)
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce rumu 
  • 140 g studeného másla
  • 70 g třtinového cukru 
  • 1 lžička skořice

Suroviny na náplň:

  • 2 x 200 g mascarpone
  • 2 x 200 ml smetany ke šlehání 33% 
  • moučkový cukr
  • 400 ml vody 
  • 2 vanilkové pudinky 
  • 600 ml ovocné pyré od Ovocňáku Jablko, hruška, rakytník

Rozmixované oříšky smícháme s moukou a cukrem, přidáme na kostky nakrájené studené máslo, konečky prstů vytvoříme ledabyle drobenku. Přidáme žloutky, kakao, rum a rychle zpracujeme v těsto. V dortové formě vyložené pečícím papírem vytvarujeme dno koláče, včetně vysokých okrajů. Dáme péct do vyhřáté trouby na 175 °C na 10–12 minut. Necháme vychladnout a mezitím si připravíme náplň. V misce vyšleháme smetanu s mascarpone (vše přímo z lednice) a moučkovým cukrem než se začnou dělat špičky. Natřeme na vychladlý korpus. V nepřilnavé vysoké pánvi či rendlíku rozmícháme pudinky ve sníženém množství vody, přimícháme ovocné pyré a cukr podle chuti. Uvaříme jako by to byl normální pudink a poté ihned nalijeme na dort. Po vystydnutí uchováváme do druhého dne v lednici.

O Ovocňáku

Ovocňák je značka v Česku a na Slovensku vyráběných 100% ovocných a ovocno-zeleninových pochoutek a nápojů. Využívá výhradně české a slovenské suroviny z oblasti CHKO Bílé Karpaty a jejího okolí. Většinu si pěstuje ve vlastních sadech na česko-slovenském pomezí.

Zdroj: tisková zpráva

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2020 rgt
lft červenec rgt
Po Út St Čt So Ne
27     1 2 3 4 5
28 6 7 8 9 10 11 12
29 13 14 15 16 17 18 19
30 20 21 22 23 24 25 26
31 27 28 29 30 31    
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

patricie: tradiční bolístka tohoto webu, patnáctého se dozvídáme, co bude...
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
patricie: tradiční bolístka tohoto webu, patnáctého se dozvídáme, co bude...
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
Tom Václavík: Dobrý den, koupíte zde: https://www.organictime.cz/
Novinka - Opalovací péče lavera,
petr: farmáři se vracejí na trh,jen Zlín zatím nic. údajně musí proběhnout...
Farmáři se vracejí na trhy,
Petr Haimann: Jetli je to všechno tak, jak je napsáno, tak je to bezvadné. Mám totiž...
Novinka - Opalovací péče lavera,
Jiri: Souhlasím, že monokultury by měly být věc minulostí. Na druhou stranu...
Co mají pořád všichni s tou pšenicí?,
Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,