Poznáte pravý „zelený“ turistický podnik?

javorice_rybnik.jpg Kde je poptávka, tam je i nabídka. Chcete „zelené“ ubytování ? Máte je mít. Stačí si příslušnou předponu napsat do názvu podniku. A tak podniky, které to myslí vážně, mají nekalou konkurenci.  

Proto vznikly různé systémy „eko“ značení  (někdy se používá také termín certifikace) služeb v cestovním ruchu. Jenom po ECEAT_label.jpgEvropě je jich několik desítek, mezinárodních málo – například ECEAT QUALITY LABEL, EU FLOWER nebo GREEN KEY.

Seriózní podniky, jež se uchází o některou ze značek, musí splnit řadu kritérií. A pokud jsou opravdu dobré a jejich přínos k udržitelné budoucnosti je zvláště významný, pak mohou být oceněny speciální cenou – například prestižní Tourism for Tomorrow British Airways nebo Royal Awards for Sustainability. A právě tuto cenu obdržel jako jediný v České republice na první pohled nenápadný podnik  - penzion a kemp Javořice, jenž najdeme ve Lhotce u Mrákotína, na dohled od Telče, podnik se značkou ECEAT QUALITY LABEL.  

U Nováků najdete nejen místní bioprodukty

Jde o rozlehlý statek, kde jeho majitelé žijí již po několik generací. V roce 1989 byla i jeho hospodářská část vrácena po komunistickém hospodaření rodině Novákových a od roku 1995 zde hospodaří Petr Novák, zemědělec rodem i vzděláním, s manželkou Danou, třemi dětmi, a za vydatné pomoci rodičů a bratra Pavla.

Javorice2.jpgOd statku se rozbíhá rozlehlá zahrada s ovocnými stromy a pastviny pro bioovečky. O něco dále je pak několik rybníků, z toho tři vlastní, na koupání i rybolov, hluboké lesy hojné na lesní zvěř, houby, maliny, ostružiny i borůvky. V zimě se v okolí báječně běžkuje – vždyť na dohled je nejvyšší hora Vysočiny Javořice a tak o sníh nebývá nouze. Koho baví památky, najde jich v okolí spoustu, v čele s Telčí, památkou UNESCO.

Javorice_1.jpgDům je dnes citlivě opraven, zachovány jsou původní prvky, například žulové ostění. Vnitřní vybavení odpovídá současným požadavkům na moderní bydlení, Dům je vytápěn a teplá voda je ohřívána dřevem z vlastního lesa.

Penzion nabízí 7 pokojů a venkovní kemp pro 15 stanů a 5 karavanů. V provozu je malá vinárna, kde majitelé plánují i vařit – jak jinak než domácí jídla z domácích biosurovin. Vinárna současně může sloužit jako seminární místnost pro podnikové akce menších skupin.

javorice_ovce.jpgUž dnes je u Nováků k dostání med, medovina, ovocné mošty, ovoce, ovčí deky a další produkty, objednat si lze i grilování. Pobyt u Nováků si lze objednat přímo na adrese http://www.javorice.cz. Další podniky pak nabízí portál www.nafarmu.cz a to i v evropských zemích.

Ing. Michal Burian, Ph.D., www.eceat.cz

Foto: Petr Novák

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft srpen rgt
Po Út St Čt So Ne
31       1 2 3 4
32 5 6 7 8 9 10 11
33 12 13 14 15 16 17 18
34 19 20 21 22 23 24 25
35 26 27 28 29 30 31  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,