Objevujte kulinářské poklady střední Evropy díky gastronomickým cestovním průvodcům

BANNER_CE_160.jpg Představujeme soubor gastronomických průvodců po několika místech střední Evropy, které vám umožní zapojit se do odpovědného cestovního ruchu a proměnit vaši návštěvu v důležitý příspěvek k zachování místní kultury jídla.   

Díky gastronomických průvodcům budete mít příležitost potkat se s místními, podělit se o jídlo a skutečně poznat jejich způsob života. Průvodci byli vytvořeni v rámci mezinárodního projektu „SLOW FOOD – CE: kultura, dědictví životní prostředí a jídlo". 

Spolu s průvodcem po jižní Moravě byly vytvořeni také průvodci po gastronomickém dědictví regionů měst Dubrovník, Kecskemet, Krakov a Benátky.

Daleko na jihu Chorvatska, které mezi 14. a 19. stoletím tvořilo republiku Ragusa (Dubrovačka Republika), se nachází bohaté, ale do značné míry skryté gastronomické dědictví. Systematická turistická nabídka založená na podpoře udržitelné, tradiční výroby potravin v Dubrovníku, se teprve začíná rozvíjet, takže vyhledávání kulinářských perel v oblasti Dubrovníku může být pro cestovatele malé dobrodružství. Je to však také příležitost pro „pomalé“ cestovatele, aby se stali gastronomickými detektivy.

Kecskemét leží v srdci Maďarska, na písečné pláni mezi řekami Dunaj a Tisza. Po staletí důležité tržní místo se na přelomu 19. a 20. století stalo významným městem. Kecskemét zůstává hlavním městem maďarské secesní architektury a důležitým centrem umění. Je také známý svými zemědělskými a pastýřskými tradicemi a je označován jako „maďarský sad“ díky vysoké kvalitě místního ovoce, zejména meruněk. Kulinářským srdcem města Kecskemét je jeho tržnice v centru města, ve které stabilně nabízí své produkty několik desítek zemědělců a řemeslných výrobců z okolí.  

Krakov je vyhlášené kulinářské město, kde si návštěvníci mohou v příjemné atmosféře pochutnat na typických místních pokrmech a kvalitních pochoutkách z okolního regionu. Město již léta propaguje kvalitní gastronomii a díky tomuto úsilí Evropská gastronomická akademie udělila Krakovu titul Evropské hlavní město gastronomické kultury 2019. Tlukoucím srdcem krakovské gastronomie je Targ Pietruszkowy (což znamená „Petrželkový trh“), zemědělský trh, který patří do sítě Slow Food Earth markets. Trh nabízí širokou škálu místních specialit, při procházení stánků se pravděpodobně setkáte a ochutnáte některé z následujících produktů: Pierogi, Oscypek, Żętyca, Bundz, Bryndza, Kiełbasa Piaszczańska, Razowiec lipnicki, Miód spadziowy, Krakow celtuce.

Benátky se staly Světovým místem dědictví UNESCO díky svému jedinečnému kulturnímu a přírodnímu dědictví. Benátky jsou jednou z mezinárodních hlavních měst cestovního ruchu a cestovní ruch přispívá masivně na ekonomiku města. V posledních letech se zaměřuje na propagaci modelu udržitelného cestovního ruchu, který může posílit osobitost a autentičnost Benátek. Cestovní ruch založený na gastronomickém dědictví může přilákat návštěvníky, kteří jsou více zaměřeni na udržitelnost.

Benatky.jpgGastronomický cestovní průvodce Brna a okolí je vydán v česko-anglické verzi a návštěvníkům regionu představuje 11 restaurací a gastronomických podniků, ve kterých návštěvníky čeká skvělý kulínářský zážitek, několik malých farem a faremních výrobců a 7 tradičních gastronomických slavností, které každoročně lákají tisíce zájemců o kulinářské zážitky. Slavnosti jídla na jižní Moravě jsou velmi populární. Návštěvníci se setkávají s lokálními produkty, tradiční výrobou a obvyklými i novodobými způsoby zpracování. Seznámí se s udržitelným přístupem k životnímu prostředí a zároveň poznají dodavatele lokálních produktů osobně.

Průvodci byli vytvořeni v rámci mezinárodního projektu „SLOW FOOD – CE: kultura, dědictví životní prostředí a jídlo". Průvodci jsou napsány v anglickém jazyce a v jazyce každého regionu a jsou k dispozici zdarma ke stažení na adrese https://www.interreg-central.eu/Content.Node/SlowFood-CE.html.

Projekt EU “SLOW FOOD – CE: kultura, dědictví životní prostředí a jídlo” je financován z programu EU Interreg Central Europe, který podporuje spolupráci mezi regiony střední Evropy, a trvá po 3 roky – od 1. června 2017 do 31. května 2020. Smylsem projektu je zahrnout veřejné a soukromé aktéry v pěti městech střední Evropy (Benátky, Dubrovník, Brno, Krakov a Kecskemét), tak aby byla vytvořena a sdílená společná metodologie pro identifikaci zdrojů nehmotného kulturního dědictví souvisejícího s jídlem a návrh modelu, který by byl schopen chránit a zvyšovat tradiční potraviny a jejich produkci.

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2020 rgt
lft září rgt
Po Út St Čt So Ne
36   1 2 3 4 5 6
37 7 8 9 10 11 12 13
38 14 15 16 17 18 19 20
39 21 22 23 24 25 26 27
40 28 29 30        
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tom Václavík: Dobrý den, Patricie, články zveřejňuji, jakmile je dostanu.
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
patricie: tradiční bolístka tohoto webu, patnáctého se dozvídáme, co bude...
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
Tom Václavík: Dobrý den, koupíte zde: https://www.organictime.cz/
Novinka - Opalovací péče lavera,
petr: farmáři se vracejí na trh,jen Zlín zatím nic. údajně musí proběhnout...
Farmáři se vracejí na trhy,
Petr Haimann: Jetli je to všechno tak, jak je napsáno, tak je to bezvadné. Mám totiž...
Novinka - Opalovací péče lavera,
Jiri: Souhlasím, že monokultury by měly být věc minulostí. Na druhou stranu...
Co mají pořád všichni s tou pšenicí?,
Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,