Na slavnosti chřestu do Ivančic

Jídlo mělo pro lidi odedávna velký význam nejenom jako prostý zdroj energie, ale i jako potěšení. Důkazem mohou být cesty za kořením na Dálný Východ, cestování vrchnosti v českých zemích za vínem.  

Že je cestování za jídlem velkým tématem i v poslední době, o tom svědčí zvyšující se počet festivalů vybraných jídel a pochutin, cestovní kanceláře nabízející zájezdy za vínem i výlety spojené s ochutnávkou místních produktů. Vždy, když máme příležitost navštívit jiný kraj a jinou zemi, chceme poznat místní kulturu, k níž kuchyně neodmyslitelně patří. Regionální gastronomie je přece jedním z nejpříjemnějších způsobů, jak se seznámit s jedinečným životní stylem navštíveného kraje, jeho historií i povahou jeho obyvatel.

Gastronomie se může stát výrazným způsobem prezentace země nebo regionu. Cílem kampaně „Ochutnejte Moravu!“  je představit jedinečné chutě jižní Moravy. Jednou z nich je chřest – a jemu jsou vystrojeny Slavnosti chřestu v Ivančicích.

Slavnosti_ch__estu_21.jpgK Ivančicím patří chřest již od roku 1829, kdy sem místní lékárník a radní Anton Worell přivezl první sazenice. Plzeň proslavilo pivo, totéž platilo v minulosti o chřestu a Ivančicích. Slávu ivančického chřestu však přetrhla válka a pak komunistický režim. Ten považoval chřest za symbol buržoazního úpadku – a přitom je to zelenina nejenom chutná, ale i zdravá.

Příspěvkem k obnovení tradice jsou Slavnosti chřestu, jež se letos konají ve dnech 20.- 21-5. 2011. Jsou nejenom součástí propagační kampaně jižní Moravy, ale návštěvníci zde nově najdou:

  • čerstvý chřest (letos je připraveno více než 4 tuny !!)
  • degustační zónu s restauracemi připravujícími chřestové speciality
  • přehlídku jihomoravských vinařů s ochutnávkou pod patronací Vinařského fondu (link na http://www.vinarskyfond.cz/cz/hlavni-stranka)
  • farmářský trh s nabídkou místních specialit – masných i mléčných, bylin, pečiva, ovoce, zeleniny, piva i nealko nápojů
  • gastronomickou show Petra Stupky a jeho hostů
  • vystoupení sommeliéra
  • volný vstup do expozic Alfonse Muchy a Vladimíra Menšíka
  • volný vstup do  kina s projekcí filmů o gastronomii
  • a k tomu tipy na výlety v okolí Ivančic.

V restauracích v Brně a v okolí bude probíhat doprovodný program v podobě chřestových dnů. Tradiční součástí je i bohatý kulturní program nově rozšířený o speciální část pro rodiny s dětmi FamilyPoint. Hlavním pořadatelem je město Ivančice, gastronomickou část zajišťují www.stezky-dedictvi.cz. Veškeré informace najdou návštěvníci na www.slavnostichrestu.cz.

 

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft říjen rgt
Po Út St Čt So Ne
40   1 2 3 4 5 6
41 7 8 9 10 11 12 13
42 14 15 16 17 18 19 20
43 21 22 23 24 25 26 27
44 28 29 30 31      
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,