Na jarní procházku jedině s košíčkem!

trava_1.jpg Byli jste v poslední době v přírodě? Že se ptám, jistěže byli. Jaro je v plném proudu. Všimli jste si, že nás příroda v těchto dnech úplně vybízí, abych ochutnávali, co nabízí. Na příští vycházku tedy jedině s košíčkem.   

Zkuste letos ochutnat alespon některou z planých bylinek. Navíc získáte perfektní program pro své děti. Ty budou jistě nadšeně hledat nové a nové objevy - samozřejmě pod vaším dohledem. 

Ač se to na první pohled nezdá, příroda v této roční době nabízí mnoho způsobů, jak nám obohatit jídelníček.

Violka vonná (fialka)

Jedná se o menší nízkou rostlinku s tmavě fialovými květy. Oddenek s kořenícími výběžky dosahuje délky až 250 cm. Violku vonnou poznáte od jiných druhů violek podle její typicky „fialkové“ vůně, kterou má jen ona.

Oddenek a v trošku menší koncentraci i celá nať obsahují mnoho saponinů, které usnadňují odkašlávání, dále hojivý sliz, flavonové glykosidy, voskové látky, alkaloid violin, vonnou silici a dokonce i sloučeninu kyseliny salicylové, což je účinná látka acylpyrinu – právě díky ní má tato bylinka protirevmatický účinek.

IMG_8692_1.JPG

Salátu z jiných jarních rostlin dodají květy ovocnou „fialkovou“ příchuť, kterou nepřehluší ani zálivka z octa. Navíc fialka v salátu perfektně vypadá!

Z fialky snadno vyrobíte i cukrové květy. Květy fialek vložíte do sklenice, zasypte pískovým cukrem a protřepete. Necháte v otervřené sklenici a pokud je cukr navlhlý, přidáte další cukr a obsah sklenice vždy znovu protřepejte. Za pár týdnů budou cukrové květy pro vaše koláče či dezerty hotové. Navíc získáte po fialkách vonící cukr.  

Sedmikárska chudobka

Chudobka je léčivá. Pro sběr jsou určené květní úbory se stonkem do 2 cm. 

Ty obsahují hořčiny, sliz, silice, flavonoidy, třísloviny, triterpenové saponiny, organické kyseliny, minerální látky, inulín a cukr. Tyto látky napomáhají zvýšení látkové výměny v játrech.

IMG_8689_1.JPG

Květy můžeme přidat do salátů nebo jimi prostě ozdobit téměř jakékoliv jídlo. 

Z poupátek můžeme připravit falešné kapary. To když je naložíme do estragonového octa. 

Pampeliška lékařská 

Pampeliška lékařská je vytrvalá plevelná bylina vysoká 5–40 cm, s houževnatým zásobním kořenem. Listy tvoří přízemní růžici. Květenství vyrůstají z listové růžice na dutých stvolech a tvoří je zářivě žluté květní úbory. Květní úbory jsou tvořeny až ze 200 jednotlivých jazykových květů.

Pampeliška se příznivě projevuje při zánětech močových cest a při ledvinových kamenech, zvyšuje tvorbu a vylučování žluči.

pampaliska_1.jpg

Z poupátek můžeme připravit stejně jako ze sedmikrásek kapary. 

Mladé listy se lze použít do salátů. 

Z květů připravíte výborný med: 400 květů 10 minut povaříte v 1 litru vody s 2 rozkrájenými biocitróny, 1 den necháte stát a poté přecedíte, přidáte 1,5 kg cukru a vyvaříte do požadované konzistence, horké zavíráte do sklenic.

Kopřiva dvoudomá 

Statná vytrvalá dvoudomá bylina dorůstající výšky 50–150 cm, výjimečně až 2 metrů. Nás ovšem zajímají teprve rašící mladé výhonky kopřiv. Kopřiva má vynikající čistící účinky. Jarní kůru z nich by si měl naordinovat snad každý. 

Kopřivy obsahují mnoho nerostných látek, zejména draslík, vápník a železo, vitamin C, provitamin A, vitaminy skupiny B a další biologicky aktivní látky. Působí močopudně, snižují hladinu krevního cukru, pomáhají vázat železo v těle, užívají se při jaterních a žlučníkových chorobách, avitaminózách, chudokrevnosti a všeobecně k povzbuzení metabolismu.

IMG_8687_1.JPG

Než začnete z kopřiv připravovat některou pochoutku, uvařte si z pár rostlin čistící čaj. Pokud vám nějaký zbyde, použijte jej studený jako poslední oplach po umytí vlasů. Budou vám vděčné. Kopřivy oživý tmavé odstíny vlasů a také je posílí.  

Z mladých rostlin lze připravit vynikající špenát: na osmahnutou cibulku přidáme spařené listy, ochutíme česnekem, solí, zaprášime moukou, podle potřeby přidáme vodu či mléko a rozmixujeme; doporučujeme vytvořit si zásobu i do mrazáku. Špenát použijeme buď jako přilohu nebo zapečeme s těstovinami či bramborami a sýrem. 

Výborná je léž kopřivová pizza. Vykynulé těsto (500 g špaldové mouky, balíček sušených kvasnic, sůl, voda) vyválíme, potřeme olivovým olejem, naklademe špenát z kopřiv, ochutíme prolisovaným česnekem, pokapeme olivovým olejem, posypeme tvrdým sýrem a upečeme v troubě při 250 stupních C. 

Medvědí česnek

Rozsáhlé plantáže medvědího česneku poznáte někdy už podle jejich typicky česnekové vůně, která se vznáší ve vzduchu kolem. Ucítíte ji i po rozemnutí listu. Rostlinu tím bezpečně odlišíte od podobné konvalinky, která je jedovatá, ale po česneku nevoní.

Rostlina obsahuje vitamín C, fytoncidy, hořčiny a další látky. Účinné látky v česneku medvědím regulují činnost žaludku, podporují trávení, urychlují hojení ran a vředů, uklidňují křeče hladkého svalstva a ničí střevní parazity.

Sbírají se hlavně listy - nejlépe ještě před květem. Konzumují se převážně syrové. Čerstvou natí se koření bílé polévky a omáčky. Hodí se i do salátů, na chléb s máslem, do pomazánek, smažených vajíček nebo jako příloha k hlavním jídlům. Můžeme z nich uvařit i špenát.

Bršlice kozí noha

Patří k trvalkám listnatých i lužních lesů. Ráda se rozrůstá i na stinnějších a méně udržovaných místech zahrad či pasek.

Rostlina je využívána jako léčivá, sbírá se oddenek a listí. Obklad z listí má zklidňující účinek, používal se mimo jiné při dně nohou a dalších bolestivých onemocněních.

IMG_8684_1.JPG

Rostlina má vysoký obsah vitamínu C a mladé listy lze zpracovat na špenát nebo přidávat do zeleninových polévek. Z listů se připravuje salát. Čím jsou listy starší, tím jsou tvrdší a tím více chutnají jako petržel.

Tip na závěr

Pokud se na zádný z uvedených receptů necítíte, stačí nasbírat pár výše uvedených mladých bylinek, zmačkat je a nakrájet na drobno a posypat s nimi klasický zeleninový salát. Jistě tím tělu dodáte mnoho cenných minerálu a vitamínu. 

Zdroje: http://www.potravinovezahrady.cz/http://cs.wikipedia.org/

Zuzana Čítková

 

 

 

 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2020 rgt
lft listopad rgt
Po Út St Čt So Ne
44             1
45 2 3 4 5 6 7 8
46 9 10 11 12 13 14 15
47 16 17 18 19 20 21 22
48 23 24 25 26 27 28 29
49 30            
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

františek: jen jsem se nikde nedočetl jak chtějí výpadek vajec z klecového chovu...
Klecovým chovům odzvonilo,
Hynek: Jako zákazníkovi Vodafonu se mi to líbí, že se snaží jít energii...
Vodafone se připojil k Evropskému týdnu udržitelného rozvoje,
Tom Václavík: Dobrý den, Patricie, články zveřejňuji, jakmile je dostanu.
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
patricie: tradiční bolístka tohoto webu, patnáctého se dozvídáme, co bude...
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
Tom Václavík: Dobrý den, koupíte zde: https://www.organictime.cz/
Novinka - Opalovací péče lavera,
petr: farmáři se vracejí na trh,jen Zlín zatím nic. údajně musí proběhnout...
Farmáři se vracejí na trhy,
Petr Haimann: Jetli je to všechno tak, jak je napsáno, tak je to bezvadné. Mám totiž...
Novinka - Opalovací péče lavera,
Jiri: Souhlasím, že monokultury by měly být věc minulostí. Na druhou stranu...
Co mají pořád všichni s tou pšenicí?,