Kořeněné brambory na kyselo

Ko__en__n___brambory_na_kyselo_11.jpg  

Na přípravu receptu potřebujeme:

  • 400 g pevných, vařených
  • brambor (např. Linda)
  • 1 středně velká mrkev
  • 1/2 hlízy celeru
  • 1 malý tuřín
  • 1 kořen petržele
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 svazek hladké petrželky
  • 50 ml řepkového oleje
  • 2 čerstvé bobkové listy
  • 3/4 l masového nebo
  • zeleninového vývaru
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • 3 PL jablečného octa
  • 2 PL studeného másla

Postup:

Brambory a zeleninu umyjeme, oškrábeme či oloupeme a vše nakrájíme na kostky velké asi 1 1/2 cm. Oloupeme cibuli a na jemno nakrájíme. Stroužek česneku neloupeme, pouze ho klouby prstů zlehka rozmačkáme. Opereme petržel, necháme okapat, otrháme lístky ze stonků a lístky na jemno nakrájíme.

V hrnci rozpálíme řepkový olej a zpěníme cibulku. Přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu a brambory s bobkovými listy a česnekem. Doplníme vývarem, trochu osolíme, opepříme a krátce necháme přejít varem. Snížíme teplotu, směs z brambor a zeleniny přiklopíme a 20 až 25 minut vaříme na mírném ohni. Průběžně mícháme. Brambory i zelenina by měly být měkké, ale nikoli rozvařené.

Vyjmeme bobkové listy a česnek, směs dochutíme jablečným octem a přimícháme studené máslo. Případně ještě dochutíme pepřem, zelenina může být trochu ostřejší. Posypeme petrželkou a podáváme.

Tip: Tato zelenina je obzvlášť chutná jako příloha k vepřovému, opečenému do křupava. Použijeme-li zeleninový vývar namísto masového, získáme lahodný vegetariánský.

Ukázka receptů z knihy Biokuchařka, Grada Publishing

Ko__en__n___brambory_na_kyselo_1.jpg

 

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2020 rgt
lft prosinec rgt
Po Út St Čt So Ne
49   1 2 3 4 5 6
50 7 8 9 10 11 12 13
51 14 15 16 17 18 19 20
52 21 22 23 24 25 26 27
53 28 29 30 31      
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

františek: jen jsem se nikde nedočetl jak chtějí výpadek vajec z klecového chovu...
Klecovým chovům odzvonilo,
Hynek: Jako zákazníkovi Vodafonu se mi to líbí, že se snaží jít energii...
Vodafone se připojil k Evropskému týdnu udržitelného rozvoje,
Tom Václavík: Dobrý den, Patricie, články zveřejňuji, jakmile je dostanu.
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
patricie: tradiční bolístka tohoto webu, patnáctého se dozvídáme, co bude...
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
Tom Václavík: Dobrý den, koupíte zde: https://www.organictime.cz/
Novinka - Opalovací péče lavera,
petr: farmáři se vracejí na trh,jen Zlín zatím nic. údajně musí proběhnout...
Farmáři se vracejí na trhy,
Petr Haimann: Jetli je to všechno tak, jak je napsáno, tak je to bezvadné. Mám totiž...
Novinka - Opalovací péče lavera,
Jiri: Souhlasím, že monokultury by měly být věc minulostí. Na druhou stranu...
Co mají pořád všichni s tou pšenicí?,