Jídlo z blízka? Jde to. Poznejte při exkurzi regionální pěstitele zeleniny, trnek, producenty mléka i pečiva.

Tradice_bilych_karpat110.png Pro jídlo můžeme jít do nejbližšího supermarketu. Anebo k nejbližšímu farmáři. Tři z regionálních farmářů a zpracovatelů potravin poznáte při exkurzi na ekofarmy Zlínského kraje.   

Exkurze se koná v sobotu 10. září 2016 a organizuje ji spolek Tradice Bílých Karpat.

První zastávka bude na zemědělské farmě Víta Janíčka v Šumicích. Pan Janíček pěstuje zeleninu třetím rokem bez použití umělých hnojiv a pesticidů. Prodává nejen osobně, ale i tzv. bedýnkovým systémem, kdy si zájemci mohou objednat pravidelnou dodávku zeleniny v bedýnkách. Zajímavostí je i přeprava jeho zeleniny –  nejezdí autem, ale jako rikša – se speciálním nákladním kolem s vozíkem.

Ekosady Komňa, druhé zastavení, pěstují trnky v ekologických sadech. Cílem firmy je prodej Bio švestek pro přímou konzumaci, sušení, zamrazování, zavařování a v neposlední řadě na kvas. Zároveň pak prodej sušeného ovoce, povidel, moštu a medu. Farma je držitelem regionální značky Tradice Bílých Karpat.

sady_rysavy445.jpgPoslední zastávka bude v ekofarmě Javorník ve Štítné nad Vláří, která se zabývá mimo jiné BIOprodukcí mléka a pečiva. Zdejší Den otevřených faremních vrat nabídne účastníkům pestrou paletu aktivit. Komentovanou exkurzi po ekofarmě, prezentaci dalších regionálních biopěstitelů, ukázky řemesel, program pro děti, živou hudbu a prohlídky zemědělské techniky.

Spolek Tradice Bílých Karpat, organizátor exkurze, se zabývá podporou místní produkce z mnoha důvodů. Nákupy „z blízka“ podporují regionální zemědělce a podnikatele – tím přispívají k údržbě krajiny, peníze zůstávají v regionu, zvyšuje se naše nezávislost na světových cenách a snižují se emise oxidu uhličitého z dopravy. Navíc jídlo z blízka je čerstvější, chutnější a většinou i zdravější.

„Čím víc lidí pozná „svého“ sedláka, tím větší část své produkce může on pak v regionu prodat. Naváže se oboustranný vztah, který ovlivňuje spotřebitelskou volbu. Zjednodušeně řečeno – lidé nakupují pak tento konkrétní výrobek, protože mají motivaci, znají osobně výrobce i proces vzniku výrobku, přestože je třeba cenově dražší. To je důvod, proč představujeme veřejnosti regionální farmáře“, říká o záměrech spolku Hana Machů.

„Kromě toho, že lidem ukážeme, kde potraviny vznikají, tak je naučíme i to, jak je mohou zpracovat. Dva kurzy vaření z regionálních potravin se budou konat letos v říjnu, díky projektu, který je finančně podpořen z Ministerstva zemědělství“, dodává Machů

Na exkurzi se lze přihlásit na e-mailu zdenka.psotova@veronica_cz nebo na telefonu 572 630 670.
Cena exkurze je 100 Kč pro dospělé, 40 Kč pro děti a 250 Kč pro rodinu.

Exkurzní autobus vyjíždí z Uherského Brodu. Podrobnosti se domluví po přihlášení.

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2020 rgt
lft říjen rgt
Po Út St Čt So Ne
40       1 2 3 4
41 5 6 7 8 9 10 11
42 12 13 14 15 16 17 18
43 19 20 21 22 23 24 25
44 26 27 28 29 30 31  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

františek: jen jsem se nikde nedočetl jak chtějí výpadek vajec z klecového chovu...
Klecovým chovům odzvonilo,
Hynek: Jako zákazníkovi Vodafonu se mi to líbí, že se snaží jít energii...
Vodafone se připojil k Evropskému týdnu udržitelného rozvoje,
Tom Václavík: Dobrý den, Patricie, články zveřejňuji, jakmile je dostanu.
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
patricie: tradiční bolístka tohoto webu, patnáctého se dozvídáme, co bude...
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
Tom Václavík: Dobrý den, koupíte zde: https://www.organictime.cz/
Novinka - Opalovací péče lavera,
petr: farmáři se vracejí na trh,jen Zlín zatím nic. údajně musí proběhnout...
Farmáři se vracejí na trhy,
Petr Haimann: Jetli je to všechno tak, jak je napsáno, tak je to bezvadné. Mám totiž...
Novinka - Opalovací péče lavera,
Jiri: Souhlasím, že monokultury by měly být věc minulostí. Na druhou stranu...
Co mají pořád všichni s tou pšenicí?,