JEZTE ČESKY – rok v naší kuchyni

Jezte___esky110.jpg Česká kuchyně, to nejsou jen omáčky, knedlíky a jiná, složitě připravovaná či kalorická jídla.  

Jsou to především čerstvé sezónní suroviny a inspirace tradicemi – vždyť naše babičky vařily tak jednoduše, dobře a také levně!

Kniha představuje nápadité recepty ze surovin, které jsou na našich zahrádkách či v obchodech dostupné v daném ročním období. Autorky vaří z brambor, které vyrostly na našich polích, z masa, které bylo odchováno na českých farmách, nebo z bylinek, které si samy vypěstovaly v truhlících. Oprášily staré recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám. Neopomíjejí ani vánoční či velikonoční menu nebo pochoutky z posvícení. Naučí vás také domácí marmelády, nanuky a sirupy. Navíc v knize najdete zajímavosti a reportáže z tradiční zabijačky, z výlovu rybníka i z honu. Zavede vás do českých lesů, provede vás po vinicích
a všechno, co na jejích stránkách najdete, si s obrovskou chutí uvaříte.

Jezte___esky445.jpgTato kuchařka přináší osvědčené tipy, jak používat zdravé lokální sezónní suroviny v kuchyni – autorky oprášily staré české recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám. Naučí vás připravovat domácí marmelády, sirupy i nanuky, nezapomínají ani na netradiční vánoční a velikonoční menu nebo pochoutky z posvícení. Navíc v knize najdete zajímavosti a reportáže z tradiční zabijačky nebo z honu.

Představení autorek:

Jana Vašáková

Kdo jsem? Maminka dvou holčiček, manželka a dcera, která poprvé upekla bábovku ve

svých 9 letech a od té doby vlastně z kuchyně neodešla. Neměli to se mnou doma ale vůbec jednoduché! Odmalička jsem si vybírala jen to zdravé a čerstvé. Tak trošku jsem všechny poučovala a už mi to zůstalo. Před 11 lety jsem nastoupila do vydavatelství, kde jsem se seznámila se Zdenou. Při dětech jsem absolvovala Školu výživy MAHRA spol. s r.o., psala o zdravém životním stylu, vařila pro časopisy, fotila, natáčela pro televizi a vydala svou první ilustrovanou knihu Míny a Týny Pohádkovou kuchařku. V současné době pracuji jako redaktorka časopisu Dieta, kde měsíc co měsíc s kamarádkou a šéfredaktorkou Petrou Lamschovou vaříme a fotíme jídelníčky. Společně jsme také vydaly knihu Velký dietní plán. Starám se o web plný zdravých rodinných receptů, www.receptyprodeti.cz, a již druhým rokem se mé „dietářky“ mohou těšit na diář Dietář.

Zdena Skokanová N.

Kdo jsem? V současné době jsem kulinární redaktorka časopisu Žena a život a její kulinární přílohy Chuťovka. Více než 10 let připravuji všechny produkce týkající se jídla a píšu recepty svého milovaného domovského časopisu. Už si ani nepamatuji, kdy se moje původní profese obrazové redaktorky proměnila na redaktorku kulinární. Když jsem vystudovala fotografii na FAMU, myslela jsem si, že budu umělkyně. A uvařit dobré jídlo je vlastně umění, takže se mi můj sen splnil. V podstatě se uzavřel kruh rodinné tradice. Můj tatínek byl restauratér, moje setra opečovává dvě rodinné restaurace a v jejích stopách jde i její syn. Prostě jsme taková hospodská rodinka. V této kuchařce jsem si s Janou Vašákovou s chutí užívala kromě vaření i postávání za fotoaparátem. Jsem tedy věčně hladový fotograf, který vaří s velkou vášní, chutí a odvahou zkoušet nové recepty a který všechno, než to sní, stihne také vyfotit...

jezte___esky_autorky_445.jpgFormát 172 x 240 mm, pevná vazba, celobarevné, 240 stran, cena 399 Kč

Vydal: Smart Press, s.r.o., www.smartpress.cz

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2020 rgt
lft listopad rgt
Po Út St Čt So Ne
44             1
45 2 3 4 5 6 7 8
46 9 10 11 12 13 14 15
47 16 17 18 19 20 21 22
48 23 24 25 26 27 28 29
49 30            
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

františek: jen jsem se nikde nedočetl jak chtějí výpadek vajec z klecového chovu...
Klecovým chovům odzvonilo,
Hynek: Jako zákazníkovi Vodafonu se mi to líbí, že se snaží jít energii...
Vodafone se připojil k Evropskému týdnu udržitelného rozvoje,
Tom Václavík: Dobrý den, Patricie, články zveřejňuji, jakmile je dostanu.
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
patricie: tradiční bolístka tohoto webu, patnáctého se dozvídáme, co bude...
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
Tom Václavík: Dobrý den, koupíte zde: https://www.organictime.cz/
Novinka - Opalovací péče lavera,
petr: farmáři se vracejí na trh,jen Zlín zatím nic. údajně musí proběhnout...
Farmáři se vracejí na trhy,
Petr Haimann: Jetli je to všechno tak, jak je napsáno, tak je to bezvadné. Mám totiž...
Novinka - Opalovací péče lavera,
Jiri: Souhlasím, že monokultury by měly být věc minulostí. Na druhou stranu...
Co mají pořád všichni s tou pšenicí?,