Jaké oleje používat na smažení

Ghi.jpg Správný olej na smažení musí splňovat jednu hlavní podmínku – schopnost snášet vysoké teploty. To však neznamená, že je třeba spokojit se s levnými rafinovanými oleji prodávanými v běžných obchodech. Magazín Country Life vám poradí, jak vybrat kvalitní za studena lisovaný olej, který můžete používat na smažení a pečení.  

Kouřový bod 

Kouřový bod nebo bod zakouření daného oleje je teplota, při které začne olej kouřit a znehodnocovat se. Některé oleje mají kouřový bod velmi nízký a neměly by se vůbec zahřívat – to se týká například lněného oleje. Jiné druhy olejů naopak snášejí bez problémů i velmi vysoké teploty – mimořádně odolný je třeba avokádový olej. Ostatní oleje a tuky se pak nacházejí někde mezi těmito dvěma póly. 

Šetrné smažení probíhá při teplotě 150 stupňů, jinak počítejte u smažení přibližně s teplotou 180 stupňů. Proto by olej, na kterém chcete smažit, měl mít nejméně tak vysoký bod zakouření. Grilování nebo pečení v troubě pak probíhá často při ještě vyšších teplotách. Pokud vás zajímá, co určuje kouřový bod toho kterého oleje, najdete bližší vysvětlení na konci článku. 

oleje_na_smazeni.jpg

Následující přehled obsahuje seznam olejů a tuků vhodných na smažení. 

Celý článek je dostupný zde

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Kompostujete doma zbytky z kuchyně?
Ano 90%
Ne 9%
V rámci městského/obecního systému sběru 0%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft leden rgt
Po Út St Čt So Ne
1   1 2 3 4 5 6
2 7 8 9 10 11 12 13
3 14 15 16 17 18 19 20
4 21 22 23 24 25 26 27
5 28 29 30 31      
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,
Karolina: Skvělý nápad, jak zabránit klíčení a to bez použití chemie!...
Ekologická revoluce ve skladování brambor,
Vlastimil: Chci objednat husu asi 4-5 kg na Svatého Martina. Jak ji mohu objednat?...
Je libo domácí svatomartinskou husu nebo kachnu?,