Jaké oleje používat na smažení

Ghi.jpg Správný olej na smažení musí splňovat jednu hlavní podmínku – schopnost snášet vysoké teploty. To však neznamená, že je třeba spokojit se s levnými rafinovanými oleji prodávanými v běžných obchodech. Magazín Country Life vám poradí, jak vybrat kvalitní za studena lisovaný olej, který můžete používat na smažení a pečení.  

Kouřový bod 

Kouřový bod nebo bod zakouření daného oleje je teplota, při které začne olej kouřit a znehodnocovat se. Některé oleje mají kouřový bod velmi nízký a neměly by se vůbec zahřívat – to se týká například lněného oleje. Jiné druhy olejů naopak snášejí bez problémů i velmi vysoké teploty – mimořádně odolný je třeba avokádový olej. Ostatní oleje a tuky se pak nacházejí někde mezi těmito dvěma póly. 

Šetrné smažení probíhá při teplotě 150 stupňů, jinak počítejte u smažení přibližně s teplotou 180 stupňů. Proto by olej, na kterém chcete smažit, měl mít nejméně tak vysoký bod zakouření. Grilování nebo pečení v troubě pak probíhá často při ještě vyšších teplotách. Pokud vás zajímá, co určuje kouřový bod toho kterého oleje, najdete bližší vysvětlení na konci článku. 

oleje_na_smazeni.jpg

Následující přehled obsahuje seznam olejů a tuků vhodných na smažení. 

Celý článek je dostupný zde

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2020 rgt
lft březen rgt
Po Út St Čt So Ne
8             1
10 2 3 4 5 6 7 8
11 9 10 11 12 13 14 15
12 16 17 18 19 20 21 22
13 23 24 25 26 27 28 29
14 30 31          
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Jiri: Souhlasím, že monokultury by měly být věc minulostí. Na druhou stranu...
Co mají pořád všichni s tou pšenicí?,
Kuba: lehátko [url=http://www.seznam.cz]seznam[/url] https://www.seznam.cz/...
Lidl již prodal 10 milionů porcí fair trade kávy,
Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,