Dušená telecí líčka

Teleci_li__ka_11.jpg  

Na recept budete potřebovat:

  • 1 zimní jablko (např. Cox Orange)
  • 2 malé mrkve
  • 1/4 bulvy celeru
  • 3 cibule
  • olivový olej na smažení
  • 2 libová telecí líčka, každé 400–500 g
  • 2 PL cukru
  • 3 oloupaná rajčata ze skla
  • 200 ml silného červeného vína
  • 1 l zeleninového vývaru
  • sůl
  • 1/2 neošetřeného pomeranče
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 jalovcových kuliček
  • 1 čerstvý bobkový list
  • 1/2 ČL kuliček černého pepře
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

Jablka, mrkev a celer omyjte a se slupkou nakrájejte na hrubo. Cibuli rovněž nakrájejte neoloupanou. Ve velkém pekáči rozehřejte trochu olivového oleje, ve kterém líčka nejdříve zprudka opečte, poté vyjměte a dejte stranou.

Nakrájenou zeleninu a jablka vložte do pekáče a osmahněte do světle hněda. Posypte cukrem a nechte jej lehce zkaramelizovat. Poté přidejte rajčata, krátce je poduste a uhaste asi 50 ml vody. Tekutinu nechte povařit a znovu uhaste 50 ml vody, dobře míchejte. Přilije červené víno a zeleninový vývar, vše nechte dobře povařit a vložte opečená líčka. Povařte a dle chuti zlehka osolte.

Přiložte víko a pekáč dejte do trouby vyhřáté na 180 °C. Líčka duste 2 1/2 až 3 1/2 hodiny do měkka (viz Tip). Mezitím pomeranč omyjte horkou vodou, osušte a nakrájejte na větší kusy. Po hodině dušení přidejte pomeranč, nové koření, kuličky jalovce, bobkový list a pepř, líčka za častého otáčení dále duste.

Až budou líčka měkká, vyjměte pekáč z trouby, na předehřátém podnose, přikryté alobalem, je udržujte v teple. Omáčku propasírujte přes jemné síto do malého hrnce, zeleninu přitom zlehka vymačkejte. Omáčku povařte na konzistenci, kterou máte rádi, osolte a opepřete. Líčka nařezejte a podávejte přelitá omáčkou.

Tip: Omáčku nakonec zjemněte troškou portského vína. Při pečení líček je doba dušení nevyzpytatelná, od 2 do 4 hodin je všechno možné. Musí však být bezpodmínečně měkká, jedině tak budou opravdovou delikatesou!

Ukázka receptů z knihy Biokuchařka, Grada Publishing

Teleci_li__ka_1.jpg 

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2020 rgt
lft prosinec rgt
Po Út St Čt So Ne
49   1 2 3 4 5 6
50 7 8 9 10 11 12 13
51 14 15 16 17 18 19 20
52 21 22 23 24 25 26 27
53 28 29 30 31      
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

františek: jen jsem se nikde nedočetl jak chtějí výpadek vajec z klecového chovu...
Klecovým chovům odzvonilo,
Hynek: Jako zákazníkovi Vodafonu se mi to líbí, že se snaží jít energii...
Vodafone se připojil k Evropskému týdnu udržitelného rozvoje,
Tom Václavík: Dobrý den, Patricie, články zveřejňuji, jakmile je dostanu.
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
patricie: tradiční bolístka tohoto webu, patnáctého se dozvídáme, co bude...
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
Tom Václavík: Dobrý den, koupíte zde: https://www.organictime.cz/
Novinka - Opalovací péče lavera,
petr: farmáři se vracejí na trh,jen Zlín zatím nic. údajně musí proběhnout...
Farmáři se vracejí na trhy,
Petr Haimann: Jetli je to všechno tak, jak je napsáno, tak je to bezvadné. Mám totiž...
Novinka - Opalovací péče lavera,
Jiri: Souhlasím, že monokultury by měly být věc minulostí. Na druhou stranu...
Co mají pořád všichni s tou pšenicí?,