Co si představit pod pojmem „udržitelný cestovní ruch“

Co to je udržitelný cestovní ruch? Úvodní informace od našeho partnera – společnosti ECEAT a jejího předsedy Michala Buriana, odborníka na ekoturistiku.  

Udržitelný cestovní ruch definovala UNWTO (United Nations World Tourism Organisation, Světová organizace cestovního ruchu) v roce 2004 takto: „Pravidla pro udržitelný cestovní ruch a jeho řídící praktiky jsou aplikovatelné na všechny formy cestovního ruchu ve všech typech destinací (turistických cílů) a to včetně masového cestovního ruchu a různých specifických segmentů. Principy udržitelnosti se vztahují k environmentálním, ekonomickým a socio-kulturním aspektům rozvoje cestovního ruchu a nezbytností je dosažení vyváženého poměru všech těchto tří dimenzí tak, aby bylo dosaženo dlouhodobého účinku“.

Co se skrývá za touto suchou definicí?

A co vlastně očekává cestovatel? Zážitek? Požitek? Prožitek? Odpočinek? Radost? Zdraví? Dobré jídlo a pití? Klid? Krásnou přírodu? Zachovalé památky? Lidové zvyky a tradice? Nejlépe všechno tohle a stále častěji něco navíc – to, že pobyt na dovolené nebude pro cílovou zemi, region a lidi tam žijící znamenat škodu a nepříjemnosti. Naopak, že turisté přivezou nejenom peníze, ale přispějí i ke vzájemnému porozumění.     

Zkusme tedy rozebrat jednotlivé aspekty uvedené v definici v předchozím odstavci.  Environmentální aspekty zahrnují ohleduplnost k prostředí, v němž cestovní ruch probíhá. Cílem je omezit vyčerpávání místních zdrojů, lidé na dovolené mají tendenci „užívat si“, což je často spojeno s plýtváním oproti normálu; v suchých oblastech okolo Středozemního moře jde především o vodu, minimalizovat zábory půdy pro stavby například využitím tzv. brownfields, tedy přestavbou již zastavěných a nevyužívaných lokalit namísto staveb „na zelené louce“, nerušit zvířata v jejich přirozeném prostředí a nenahrazovat původní rostlinné druhy novými, které buď potřebují enormní péči, jako například velké plochy golfových hřišť oseté dovezenými travinami náročnými na vodu a chemikálie, nebo se stanou nevítanými vetřelci. Samozřejmostí je omezování hluku, smogu i produkce odpadů. Jsou to logické požadavky – pokud cestovní ruch bude ničit místo, kde probíhá, podřezává si pod sebou větev – turistům se tam přestane líbit a vydají se jinam. 

Ekonomické aspekty znamenají to, že peníze, které turisté utratí, by měly zůstat v místě jejich dovolené. Turista i poskytovatel služby mohou pomoci jednoduchým rozhodnutím – například zda nakoupí svoje potřeby (nebo pro svoje hosty) v nadnárodním supermarketu nebo u místního obchodníka, nebo zda nakoupí výrobky včetně potravin z dovozu nebo od místních producentů. Totéž se týká například i nákupu energií – budu ve svém penzionu topit dřevem - a zaplatím majiteli lesa v místě nebo plynem - a pošlu peníze do Ruska?

Socio – kulturní aspekty se týkají, zkráceně řečeno, vztahů mezi místními a turisty. Turisté rádi a často kupují suvenýry a hledají autentické a originální výrobky. Kde je poptávka, bude i nabídka – a ruční práci nahradí strojní, místní výrobce nahradí levnější výrobce na jiném kontinentu. Vše je unifikované, globalizované, místní kultura se vytrácí.

A turista je rovněž zvědavý. Všude vejde, vše si chce prohlédnout. Ale co když to místním vadí? Nezbytný je respekt k jiné kultuře, ohleduplnost, porozumění.       

Co to je ta „udržitelnost“

S požadavkem na udržitelnost v cestovním ruchu přichází zásadní změna pro manažery, kteří jej plánují, řídí a rozvíjejí. Zatímco dříve byla cílem maximalizace ekonomických přínosů, dnes je požadavkem vyváženost všech tří aspektů - ochrany životního prostředí, přínosů pro lidskou společnost a stabilního ekonomického růstu. Tento požadavek znázorňuje schéma „tří P“ – PLANET – PEOPLE – PROFIT (planeta – lidé – zisk), jehož autorem je prof. Donald Hawkins z GWU v New Yorku.

PPP_v_turismu1.jpgUvnitř trojúhelníku jsou znázorněny jednotlivé sektory lidské společnosti (podnikatelský, tj. podniky, firmy; veřejný, tj. státní správa, samospráva, instituce a nevládní, tj. nejrůznější sdružení, asociace, spolky), jejich převažující vliv na jednotlivá „P“ a převažující vzájemné vazby těchto sektorů.

O tom, že profesionálové na tyto požadavky reagují, svědčí např. různé „zelené“ stánky na veletrzích cestovního ruchu (např. Responsible Tourism Day u příležitosti World Travel Market v Londýně). Nabídky dovolené na ekostatcích, „autentické“ zážitky včetně  lidových veselic, návštěvy v národních parcích, pozorování zvířat a ptáků, cesty za folklórem, cesty za kulturním dědictvím včetně památek UNESCO, lze dnes najít prakticky ve všech zemích. K důkazům patří i TOI (iniciativa touroperátorů),  ekocertifikace atd. Ale o tom až příště.

Autor: Ing. Michal Burian, Ph.D., www.eceat.cz
michal@eceat_cz

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft srpen rgt
Po Út St Čt So Ne
31       1 2 3 4
32 5 6 7 8 9 10 11
33 12 13 14 15 16 17 18
34 19 20 21 22 23 24 25
35 26 27 28 29 30 31  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,