Vzdělávací projekt zaměřený na jídlo z blízka

Vzdělávací projekt zaměřený na jídlo z blízka chce přispět k vytvoření úspěšné a turisticky zajímavé regionální gastronomie.  

Od února se v rámci Olomouckého kraje rozbíhá téměř dvouletý vzdělávací projekt zaměřený na regionální gastronomii. Pomocí intenzivního vzdělávacího kurzu se pokusí naučit kuchaře a zemědělce daného regionu efektivním a praktickým postupům, které mohou přispět k rozvoji kvalitní regionální gastronomie a cestovního ruch kraje.

Celý název projektu je „Jídlo z blízka“ s  podtitulem „Vzdělávání kuchařů a zemědělců pro vytvoření regionální gastronomie jako součást udržitelného cestovního ruchu Olomouckého kraje.“ Koncepčně navazuje na různé probíhající marketingové turistické kampaně, jejich poselství nicméně ukotvuje v praktických nástrojích. Cílem projektu je zlepšit postavení zúčastněných kuchařů a farmářů na trhu práce. Obsah vzdělávacího kurzu je proto připraven tak, aby se úspěšní absolventi naučili novým postupům, které budou moci efektivně využít ve své každodenní praxi a přidat tak na hodnotě svých produktů a služeb. Takto pak mohou aktivně podporovat rozvoj udržitelné gastronomie a cestovního ruchu v Olomouckém kraji.

Vzdělávací kurz cílovým skupinám umožní vzájemnou efektivní spolupráci ve vytváření nabídky „jídla z blízka“ – regionální gastronomie, postavené na čerstvých a autentických místních surovinách, tradičních recepturách a řemeslných dovednostech všech zúčastněných. Hlavní vzdělávací částí celého projektu budou semináře, rozdělené do pěti tematických modulů a praktické workshopy. Na ty budou navazovat exkurze na farmy či do gastronomických provozů v Rakousku a České republice. Nedílnou součástí kurzu pak budou také „kulaté stoly”, jejichž záměrem bude především vytváření a rozvíjení spolupráce mezi zemědělci a gastronomickými provozy. Kromě prezenční části celého kurzu se budou účastníci věnovat také samostudiu prostřednictvím on-line E-learningového portálu.

Projekt je určený kuchařům, malým zemědělcům, pěstitelům a zpracovatelům vstupních surovin pro regionální tradiční gastronomii, a vedoucím provozu v restauracích. Předpokládaná doba potřebná k absolvování kurzu se pro všechny účastníky bude pohybovat od 3 do 4 měsíců. Termín kurzu odpovídá potřebám účastníků, takže studijní doba pro farmáře bude mezi prosincem 2012 a březnem 2013 a kuchaři se budou kurzu účastnit v době mezi březnem a červnem 2013.

Realizátorem projektu je občanské sdružení Živý venkov ve spolupráci s Institutem pro trénink pohostinnosti a Slow Food Brno. Posláním občanského sdružení Živý venkov je oslavovat, inspirovat a podporovat trvale udržitelnou a životnímu prostředí neškodící lokální produkci potravin prostřednictvím poradenství, výchovy, vzdělávání a osvěty. S tím jde ruku v ruce poslání Slow Food Brno: pomáhat lidem učit se vážit si kultury jídla, a chránit a vychutnávat tradiční regionální pokrmy a produkty místních zemědělců vyráběné řemeslným způsobem. Institut pro trénink pohostinnosti je pak ideálním partnerem, neboť kromě poskytování poradenství a odborného vzdělání je také jedním z jeho cílů chránit a podporovat regionální gastronomické tradice a udržitelný rozvoj znevýhodněných regionů.

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2020 rgt
lft říjen rgt
Po Út St Čt So Ne
40       1 2 3 4
41 5 6 7 8 9 10 11
42 12 13 14 15 16 17 18
43 19 20 21 22 23 24 25
44 26 27 28 29 30 31  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Hynek: Jako zákazníkovi Vodafonu se mi to líbí, že se snaží jít energii...
Vodafone se připojil k Evropskému týdnu udržitelného rozvoje,
Tom Václavík: Dobrý den, Patricie, články zveřejňuji, jakmile je dostanu.
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
patricie: tradiční bolístka tohoto webu, patnáctého se dozvídáme, co bude...
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
Tom Václavík: Dobrý den, koupíte zde: https://www.organictime.cz/
Novinka - Opalovací péče lavera,
petr: farmáři se vracejí na trh,jen Zlín zatím nic. údajně musí proběhnout...
Farmáři se vracejí na trhy,
Petr Haimann: Jetli je to všechno tak, jak je napsáno, tak je to bezvadné. Mám totiž...
Novinka - Opalovací péče lavera,
Jiri: Souhlasím, že monokultury by měly být věc minulostí. Na druhou stranu...
Co mají pořád všichni s tou pšenicí?,
Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,