Z výzkumu

‹‹   Předchozí   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   Následující   ››

Kvalitní a zdravé potraviny – výzva pro ekologické zemědělství

V Praze se na konci listopadu uskuteční seminář „Kvalitní a zdravé potraviny – výzva pro ekologické zemědělství“ za účasti nejvýznamnějších výzkumníků v oblasti biopotravin v Evropě.   

 

Kořením proti škůdcům

Extrakty z bylin a koření mohou být alternativou k běžné ochraně proti škůdcům.  

 

Hořčice pro zdravější brambory

V USA se testuje vliv pěstování hořčice jako meziplodiny a z hlediska ochrany proti plevelům.  

 

USA: poptávka po přírodních produktech zůstává silná

Nedávno vydaná zpráva Natural Marketing Institute, která mapuje vývoj produktů a služeb na trhu LOHAS (Lifestyles of Health and Sustainability – Zdravý a udržitelný životní styl), ukazuje, že spotřebitelé zůstávají více než nadšení pro trvale udržitelný životní styl a s ním souvisejícími produkty navzdory ekonomickému ochlazení.  

 

Biopotraviny obsahují podle nejnovější zprávy více nutričních látek

Nová zpráva Francouzského úřadu pro bezpečnost potravin potvrzuje, že biopotraviny jsou pro zdraví člověka lepší. Biopotraviny obsahují méně pesticidů a dusičnanů než konvenční potraviny – ty mohou vést k celé řadě zdravotních problémů, včetně cukrovky a Alzheimerovy nemoci.  

 

Bleskový průzkum měřil zájem Pražanů o biopotraviny

K zahájení projektu „Září – Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství 2009“ poskytla DEMA a. s. data, týkající se zájmu občanů Prahy o biopotraviny a míry informovanosti o projektu.  

 

Velká Británie: biozemědělství čeká velká budoucnost

cows_in_pasture_1.jpg V červnu zveřejněné výsledky výzkumu University of Reading ukazují, že „ekologické zemědělství má co nabídnout“ a je možná „konvenčním“ zemědělstvím budoucnosti.  

 

Velká Británie: Spotřebitelé nadále podporují biopotraviny

Podle dnes zveřejněného výzkumu agentury IGD zůstávají Briti biopotravinám věrni. Každý pátý (19 %) respondentů uvádí, že biopotraviny nadále kupují ve stejném objemu jako dříve.  

 

Biozelenina obsahuje výrazně více zdraví prospěšných látek než konvenční zelenina

Zelenina_s_Biozebrou_1.jpg Zelenina pěstovaná ekologicky obsahuje výrazně více živin než produkty konvenčního zemědělství. Výsledky právě zveřejněné studie QLIF tak přímo popírají nedávnou britskou studii.  

 

Rakousko: biochléb má poloviční uhlíkovou stopu než konvenční chléb

Objem CO2 spotřebovaný při produkci pšenice potřebné pro výrobu jednoho chleba je v ekologickém zemědělství poloviční ve srovnání s objemem CO2 v konvenční produkci.  

 

Jsou pro nás biopotraviny lepší?

Ve Velké Británii byla ve středu 29. července zveřejněna vědecká studie, podle níž biopotraviny nejsou zdravější než běžně vyráběné potraviny. Podle studie nejsou důkazy o tom, že by strava obsahující biopotraviny přinášela nějaké zvláštní zdravotní výhody. Vzali ale vědci v úvahu všechny aspekty ekologického zemědělství?  

 

Pesticidy zvyšují riziko Parkinsonovy choroby

Lidé, kteří mají v krvi zvýšené množství určitých pesticidů mohou mít zvýšené riziko Parkinsonovy nemoci. Vyplývá to z výzkumu, zveřejněného v červnu ve vědeckém časopise Archives of Neurology.  

 

Rostlinnými extrakty a bakteriemi proti mandelince bramborové

mandelinka.jpg Ekologičtí zemědělci mohou aplikovat pouze biologické přípravky k ošetření rostlin, nikoliv však chemické. K ochraně proti mandelince bramborové je k dispozici několik biopreparátů, z nichž byly v pokusech v Německu testovány tyto čtyři:  

 

USA: Americká akademie environmentální medicíny vyzývá k moratoriu na GMO

Americká akademie environmentální medicíny (The American Academy of Environmental Medicíne, AAEM) vydala 19. května prohlášení ke genově upraveným potravinám (GMO). V prohlášení lékařská organizace se říká, že „genově modifikované potraviny představují závažná zdravotní rizika“ a vyzývá k moratoriu na potraviny obsahující GMO.  

 

Rozdíl mezi konvenčním a biomlékem

Na základě hmotnostního poměru atomů uhlíku a odlišného obsahu určitých mastných kyselin v mléce bude možné navzájem odlišit mléko konvenční a bio.   

 
‹‹   Předchozí   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   Následující   ››
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft říjen rgt
Po Út St Čt So Ne
40   1 2 3 4 5 6
41 7 8 9 10 11 12 13
42 14 15 16 17 18 19 20
43 21 22 23 24 25 26 27
44 28 29 30 31      
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,