Z výzkumu

‹‹   Předchozí   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   Následující   ››

Vzorce spotřeby bioproduktů aneb co bychom měli vědět o Stáně Starostlivé

Podíl biopotravin na evropském trhu roste, hospodářská krize se na obratu bioproduktů odrazila jen nepatrně. Tento jev je třeba podrobněji analyzovat. Kdo jsou biokonzumenti a kdo udává směr budoucím trendům?  

 

Biomléko obsahuje prokazatelně více bioaktivních látek

krava_na_pastve1.jpg Výsledky šetření Výzkumného ústavu mlékárenského potvrzují jednoznačně zvýšený výskyt bioaktivních látek v mléku pocházejícím z ekologického zemědělství v porovnání s mlékem z konvenčních chovů.  

 

Štěstí: žádné nákupy nejsou nutné, říká studie

hiking_1.jpg Podle posledních průzkumů je klíčovým faktorem při hledání štěstí něco mnohem dostupnějšího, než co nám slibují reklamy – jednoduše řečeno, štěstí spočívá v prožitcích a nových zkušenostech.  

 

Hlavní trendy pro další desetiletí

NMI_1.jpg Natural Marketing Institute (NMI), americká konzultační a výzkumná agentura, specializující se na trh zdraví a wellness, představila v únoru výsledky svých výzkumů, odrážející se v hlavních trendech pro další desetiletí.   

 

Konvenční zemědělství potřebuje více energie než ekologické

Podle studie vypracované výzkumným ústavem „Enrico Avanti“ na Univerzitě v Pise, Itálie, je ekologické zemědělství méně energeticky náročné než konvenční zemědělství.  

 

Největší studie o vlivu bioproduktů na zdraví

  Britský odborný časopis Journal of Nutrition zveřejnil výsledky dosud největší studie, zkoumající vztah mezi bioprodukty a zdravím krmených zvířat.    

 

Biopotraviny možná obsahují nižší množství alergenů

jablka.jpg Podle zprávy zveřejněné Organic Centre naznačuje nový výzkum provedený americkými vědci, že biopotraviny by mohly obsahovat nižší množství nejběžnějších potravinových alergenů.  

 

Nová studie potvrzuje: GMO může poškozovat tělní orgány

Geneticky upravená kukuřice může poškozovat vnitřní orgány savců. Vyplývá to z nové studie zveřejněné v International Journal of Biological Science.  

 

Zdrženlivost a etika budou v roce 2010 ovlivňovat nákupní chování

mintel1.gif S tím, jak se ekonomika postupně vzpamatovává z loňské velké krize, jsou očekávány změny v chování spotřebitelů: podle nedávného průzkumu veřejného mínění budou v roce 2010 britští a američtí spotřebitelé při nákupu potravin a nápojů věnovat mnohem větší pozornost transparentnosti a etické zodpovědnosti.  

 

Nová studie potvrzuje zdravotní rizika GMO

Dosud největší studie zaměřená na zdravotní účinky tří geneticky modifikovaných druhů kukuřice od firmy Monsanto prokázala řadu nových vedlejších účinků spojených s jejich konzumací.  

 

Vliv GMO na množství pesticidů

Americký výzkumný ústav ekologického zemědělství, The Organic Center, nedávno vydal zásadní zprávu o rostoucím množství pesticidů používaných při pěstování GMO plodin.  

 

Založena Česká technologická platforma pro ekologické zemědělství

Rozvoji inovačních technologií a kvalitnějšímu přenosu informací mezi výzkumem a praxí by měla napomoci technologická platforma pro ekologické zemědělství. Mezi zakládající členy patří vysoké školy, výzkumné ústavy, výrobci, zpracovatelé biopotravin a představitelé oborových organizací.  

 

Výzkumný projekt QLIF upřednostňuje biopotraviny

Integrovaný projekt QLIF (2004-2009), který svým zaměřením a rozsahem patří mezi největší v Evropě, prokázal v řadě aspektů vhodnost a výhody zpracování a konzumace biopotravin. Realizace obsáhlého projektu potvrdila, že důležitou podmínkou pro kvalitní výzkum v oblasti produkce biopotravin a potravin z nízkovstupových konvenčních systémů je zajištění komplexnosti v přístupu řešení.  

 

Česká republika se stane partnerem CORE ORGANIC II

V Praze proběhlo 6. pracovní zasedání pro přípravu evropského koordinačního projektu v oblasti výzkumu ekologického zemědělství, CORE ORGANIC. Projekt má za cíl na evropské úrovni identifikovat a vyhodnocovat budoucí směry vývoje v této oblasti a posílit kvalitu a využívaní finančních zdrojů koordinací národních výzkumných aktivit.  

 

Jídlo z fastfoodů stejně návykové jako heroin

Jídlo z restaurací rychlého občerstvení podle vědců programuje váš mozek tak, abyste chtěli více. Strava založená na hamburgerech a hranolkách je skoro stejně návyková jako drogy, například heroin.  

 
‹‹   Předchozí   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   Následující   ››
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft říjen rgt
Po Út St Čt So Ne
40   1 2 3 4 5 6
41 7 8 9 10 11 12 13
42 14 15 16 17 18 19 20
43 21 22 23 24 25 26 27
44 28 29 30 31      
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,