Bio v gastromonii

‹‹   Předchozí   1 2 3 4 5 6 7 8   Následující   ››

Průzkum tendencí v oblasti HoReCa: bio se neztrácí

food_service_2008.jpg V anketě věnované trendům se časopis Food Service s pomocí svých čtenářů pokusil analyzovat tendence v oblíbenosti u 47 položek z oblasti jídel, 35 nápojů a 8 etnických kuchyní. Nechyběli ani biopotraviny a ukázalo se, že jejich obliba roste.  

 

Školní stravování po „italsku“

deti_v_jidelne_1.jpg Přinášíme čtenářům Bio-info.cz první díl popisu cesty za poznáním specifik školního stravování v Itálii, kterou vloni na podzim absolvovali vedoucí školních jídelen z Brna pod vedením paní Anny Packové z brněnského magistrátu.  

 

Biopotraviny nejžhavějším trendem v gastronomii pro rok 2010

American_Culinary_F.jpg Biopotraviny byly vyhodnoceny jako jeden z nejžhavějších kulinářských trendů pro rok 2010 v průzkumu mezi více než 1 800 profesionálními kuchaři z Americké kulinářské federace (ACF).  

 

Mnichovský projekt „Bio pro děti“ příkladem pro celou Evropu

bio_fur_kinder_Tolwood_1.jpeg V rámci 9. výročního zasedání sítě Zdraví dětí a životní prostředí byl v polovině září 2009 ohodnocen druhou cenou projekt „Bio pro děti“.  

 

Bio sonda mezi brněnské restaurace

talir.jpg Pojďme se společně podívat mezi brněnské restaurace, zda a jak používají v kuchyni biopotraviny. Naším průvodcem je Pavel Gurka, student oboru Environmentální studia/ Sociologie na fakultě Sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně.  

 

Norsko: vojáci si pochutnávají na biopotravinách

norsky_vojak_1.jpg Cílem norské vlády je do roku 2015 dosáhnout 15 procentního podílu ekologického zemědělství na celkové výměře zemědělské půdy a 15 procentního podílu biopotravin na celkové spotřebě potravin v Norsku.  

 

Rakousko: Nové nařízení pro certifikaci gastronomie

Bio_ve_vlacich_jidlo.jpg Od 1. července 2009 platí v Rakousku normativní předpisy pro nabídku biopokrmů v gastronomických provozech a zařízeních veřejného stravování. Cílem nařízení je prostřednictvím přehledných a jasných pravidel zabránit klamání spotřebitelů v oblasti gastronomie.  

 

Španělsko: první nemocnice s BIO certifikátem

Nemocnice Virgen de las Nieves v Granadě se stala první španělskou nemocnicí certifikovanou pro podávání biopokrmů. Univerzitní nemocnice získala certifikát v rámci prvního Fóra pro ekologickou gastronomii, které se konala v Seville pod patronací Ministerstva zemědělství a byla organizována Asociací hotelů a kuchařů.  

 

Velká Británie: Revoluce ve školním stravování

School_Revolution2.jpg „… jídlo se stává rozhodujícím testem našich individuálních i kolektivních závazků k udržitelnému rozvoji“ (Morgan & Sonnino, 2008, str. 5). Za 1 300 Kč, což je cena nové knihy The School Food Revolution (Revoluce ve školním stravování) připraví průměrná britská školní kuchyě 121 dětských obědů (37pencí/10 Kč za porci, str. 107). V USA, v „nejobéznější zemi na světě“, děti za den shlédnou 55 reklam na nezdravé jídlo (str. 181).    

 

Nové BIO menu v unikátním TRITON restaurantu

090423Adria_bio_328_1.jpg TRITON Restaurant, krápníková jeskyně v srdci Prahy, přichystal pro své hosty další nezapomenutelný gurmánský zážitek. Je známo, že hesla „zdravý životní styl“, „soulad s přírodou“, „tradice“, „BIO“ a „ekologie“ se v poslední době citují v naší společnosti čím dál častěji. Stále více lidí se zamýšlí nad kvalitou své stravy a nad důsledky svého jednání na své okolí a přírodu samotnou.  

 

Propagace bioovoce na školách v Římě

Městská rada v Římě se rozhodla začlenit do menu školních obědů čerstvé sezónní bioovoce. Zatím je tento závazek spíše „úvodním dějstvím“, ale to se má brzy změnit, uvedla členka městské rady Laura Marsiliová, která je nyní ve Francii, kde diskutuje o Evropském programu Ovoce do škol.  

 

Rebio první certifikované biorestaurace v ČR

Rebio_Velky_Spalicek_Interier_perex.jpg Rebio – restaurace zdravého životního stylu, obdržely na základě přísných parametrů jako první v České republice certifikát od společnosti KEZ, díky kterému mohou obě provozovny Rebio užívat ochranné známky a loga BIO.  

 

Café Ebel a Muzeum kávy

Interier Cafe Ebel Je tomu už 11 let, kdy paní Malgorzata Ebel otevřela specializovaný obchod s kávou. V součané době v Praze provozuje 5 kaváren Ebel Coffee. Z nabídky si vybereme i my, kteří žijeme bio.  

 

LaVeranda Restaurant a Bar

Laveranda.jpg „Vaříme s čerstvých produktů, které osobně vybíráme od českých farmářů ze Šumavy, Krkonoš a Vysočiny. Mořské plody pro nás dováží sympatický Ital Eni'o z rybího trhu v Benátkách. Dobrá restaurace není jen ta, ve které se dobře vaří. Když jste s námi, cítíte se jako DOMA ...."  

 

Restaurace Zlatá Praha hotelu InterContinental

ZlataPraha.jpg Ačkoli v Česku přibývá příznivců biopotravin, kvalitních restaurantů, kde si na biomenu opravdu pochutnáte, zatím u nás příliš není. O to je nová tradice sezonních biomenu v luxusní Zlaté Praze hotelu InterContinental vzácnější.    

 
‹‹   Předchozí   1 2 3 4 5 6 7 8   Následující   ››
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2020 rgt
lft říjen rgt
Po Út St Čt So Ne
40       1 2 3 4
41 5 6 7 8 9 10 11
42 12 13 14 15 16 17 18
43 19 20 21 22 23 24 25
44 26 27 28 29 30 31  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

františek: jen jsem se nikde nedočetl jak chtějí výpadek vajec z klecového chovu...
Klecovým chovům odzvonilo,
Hynek: Jako zákazníkovi Vodafonu se mi to líbí, že se snaží jít energii...
Vodafone se připojil k Evropskému týdnu udržitelného rozvoje,
Tom Václavík: Dobrý den, Patricie, články zveřejňuji, jakmile je dostanu.
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
patricie: tradiční bolístka tohoto webu, patnáctého se dozvídáme, co bude...
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
Tom Václavík: Dobrý den, koupíte zde: https://www.organictime.cz/
Novinka - Opalovací péče lavera,
petr: farmáři se vracejí na trh,jen Zlín zatím nic. údajně musí proběhnout...
Farmáři se vracejí na trhy,
Petr Haimann: Jetli je to všechno tak, jak je napsáno, tak je to bezvadné. Mám totiž...
Novinka - Opalovací péče lavera,
Jiri: Souhlasím, že monokultury by měly být věc minulostí. Na druhou stranu...
Co mají pořád všichni s tou pšenicí?,